UW DIERBARE IS OVERLEDEN, WAT NU?

Het is onoverkomelijk en we kunnen het niet uit de weg gaan. De dood… 
Op een dag is het moment daar, voor u of voor uw naaste. 

Allereerst willen we u graag informeren dat wanneer uw dierbare is overleden, er geen reden is om overhaast te werk te gaan. Neem gerust even de tijd wanneer u dat nodig heeft. 

Ons advies is, “doe vooral wat goed voor u voelt”. En alles is goed. Wellicht bent u van het regelen en wilt u meteen de dienstdoende arts bellen? Het kan ook zijn dat u eerst in alle rust nog bij uw naaste wilt zitten, of met naasten bij elkaar wilt zijn, familie en/of  goede vrienden bellen. Het is belangrijk dat u doet waar ú zich goed bij voelt.

Wanneer de dienstdoende arts langs komt, zal deze het overlijden van uw dierbare vaststellen en een verklaring van overlijden achterlaten. Deze verklaring van overlijden is bestemd voor de uitvaartondernemer.

Zodra de arts weg is, belt u met Cirkel van Afscheid (085 – 018 52 78) en komen wij langs.  Als eerste zullen we zorgdragen voor de verzorging van uw dierbare, dit komt samen met de vraag waar hij of zij opgebaard zal worden. We zullen u de diverse mogelijkheden uitleggen.  Vanzelfsprekend is het mogelijk om als familie te helpen bij de laatste verzorging. Het is fijn wanneer er bekende handen meehelpen.

De variatie in kisten, omhulsels en wades zullen we ook laten zien en dan kunt u een keuze maken.  

Bij een overlijden in de nacht is dat het enige wat we op dat moment zullen regelen. Daarna laten we u even tot rust komen en komen we de volgende dag weer terug om met elkaar de wensen voor de uitvaart verder te bespreken.

Tijdens onze begeleiding zijn wij uw gids in deze week. Op een ongedwongen manier denken we met u mee. We zullen met elkaar tot een vorm komen van een uitvaart die het best bij u en uw dierbare past. Iedere familie is uniek, zo ook hun behoeften.  Na allerlei scenario’s geschetst te hebben en de uiteindelijke vorm bereikt te hebben, gaan we over tot organiseren en regelen. Natuurlijk staan we open voor eventuele aanpassingen en wijzigingen. We begrijpen dat u door alle emoties die er spelen niet alles in één keer helder zult hebben. 

Dat er soms wat meer complexe familiesituaties kunnen zijn begrijpen we ook. Beschouw ons als een onpartijdig tussenpersoon. We zullen er alles aan doen om dit met elkaar tot een mooi afscheid te brengen waar één ieder tot zijn recht komt. Uiteindelijk hebben we met elkaar één doel en dat is dat u terug kunt kijken of een mooi en passend afscheid van uw dierbare.

KOSTEN VAN EEN UITVAART

Cirkel van Afscheid levert altijd maatwerk, of het nu een heel kleine en eenvoudige uitvaart is of een exclusieve, uitgebreide uitvaart. We vinden dat ieder mens een mooi en waardig afscheid verdient.

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw uitvaartwensen, deze bepalen grotendeels het kostenplaatje. Gemiddeld zijn de kosten tussen de € 3.000 en € 8.000.

Wat zijn onvermijdelijke kosten bij een uitvaart? Denk dan aan:

 • de kosten voor begeleiding
 • de crematie of begrafenis
 • kist of lijkwade
 • akte van overlijden
 • verzorging
 • vervoer
 • koeling

Andere onderdelen hebben ook invloed op de prijs, zoals:

 • rouwkaarten
 • bloemstuk
 • huur van aula, condoleance ruimte of een eventuele andere locatie
 • volgwagen(s)
 • dragers
 • een advertentie in de krant
 • uw horeca wensen
 • live muziek
 • het aantal genodigden

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige (populieren)houten kist of een kist die exclusiever is. Voor een enkele roos of een groot rouwboeket.

Open en eerlijk

Cirkel van Afscheid werkt open en eerlijk. Tijdens het gesprek zullen we u al informeren en adviseren over de kosten.  Zodra alle wensen in kaart gebracht zijn, krijgt u binnen 24 uur een prijsindicatie van ons. We willen dat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en niet voor financiële verrassingen achteraf komt te staan.

Ons begeleidingstarief voor het organiseren van de volledige uitvaart, is afhankelijk van het aantal uren dat we inschatten voor de organisatie nodig te hebben. Hierbij is voor ons de factor ‘aandacht’ belangrijker dan de factor ‘tijd’. Voor elke uitvaart rekenen we een passend tarief.
Naast het organiseren van de uitvaart regelen we de uitkering van een eventuele verzekering voor u. Ook krijgt u van ons ook het boekje “zorgen erna” om u op weg te helpen met alle (administratieve) zaken die na een uitvaart op u af komen. 

De kosten voor locaties en producten/diensten van leveranciers berekenen we aan u door zonder toeslagen en marges. Anders gezegd, ‘wat wij betalen aan onze leveranciers betaalt u ook!’

Cirkel van Afscheid berekent 3% voor algemene kosten en risicodekking. Dit betreft een redelijke bijdrage in de kosten voor onder andere: het verwerven van de noodzakelijke en gewenste producten en diensten, gemaakte reis-/parkeerkosten en kosten in verband met vooruitbetaling leveranciers.

 

Dementievriendelijke uitvaartzorg

Dementievriendelijke uitvaartzorg in Rotterdam Rijnmond

‘Na een leven lang samen is níet afscheid nemen geen optie’


Nederland telt ruim 270.000 mensen met dementie. Als gevolg van de vergrijzing zal dat aantal tot het jaar 2050 stijgen naar ruim 620.000. Daarmee neemt ook het aantal uitvaarten toe waarbij een nabestaande met dementie is betrokken. Maar welke rol geef je die persoon bij het afscheid en de uitvaart?

Niet alleen krijgt één op vijf mensen een vorm van dementie, de komende vijftien jaar is er ook nog eens een tekort van 100.000 plaatsen in de zorg voor deze mensen. Onrustbarende cijfers, die voor uitvaartondernemer Henriëtte aan de Wiel aanleiding waren de gespecialiseerde opleiding tot dementievriendelijke uitvaartverzorger te volgen. In maart 2019 behaalde zij het certificaat ‘Dementievriendelijke Uitvaartzorg’.

Recht op afscheid

‘Dementie is een heel groot probleem’, stelt Henriëtte, oprichter van Cirkel van Afscheid. ‘Ontzettend belangrijk dat je ook als uitvaartondernemer weet hoe daarmee om te gaan. Als opa bijvoorbeeld overlijdt en oma met dementie blijft achter, dan heeft oma ook recht op haar stukje afscheid. De familie worstelt echter met vragen als: moeten we vertellen dat opa is overleden, kunnen we haar wel afscheid laten nemen en nemen we oma mee naar de uitvaart? Begrijpelijke vragen, natuurlijk, maar na een leven lang samenzijn is het onbestaanbaar dat oma niet op haar manier afscheid zou kunnen nemen. Als dementievriendelijke uitvaartverzorger beschik ik over de kennis en vaardigheden om de familie daarbij te helpen.’

Acceptatie

Alles begint met de acceptatie van de mens met dementie. ‘Het geheugen van de mens met dementie kun je vergelijken met een boekenkast, waarin elk boek voor een herinnering staat’, illustreert Henriëtte. ‘Uit die kast verdwijnen steeds meer boeken, die niet worden vervangen door nieuwe exemplaren. De mens met dementie kán geen nieuwe herinneringen aanmaken; er vallen letterlijk gaten in het geheugen. Ze kunnen geen nieuwe informatie opslaan en grijpen mis als ze een herinnering willen ophalen, omdat de boekenplank leeg is. En dat is vaak lastig voor mantelzorgers en familie, maar je kunt er anders mee omgaan als je accepteert dat het nu eenmaal zo is. Dat geldt ook voor vragen als: weet je nog wie ik ben? Vijf minuten geleden misschien nog wel ja, maar nu niet meer. Testen is pesten en zo ervaart de mens met dementie dat ook.’

Volwassen emoties

Henriëtte benadrukt dat oma in dit voorbeeld niet gespaard hoeft te worden en dat je haar gewoon kunt vertellen dat opa is overleden. ‘En misschien moet je dat meerdere keren doen. Natuurlijk zit je dan met je eigen verdriet, maar bedenk dan: ergens in jouw moeder zit een volwassen vrouw met volwassen emoties. Iemand die een heel leven achter de rug heeft, misschien heeft gestudeerd en gewerkt, kinderen heeft gebaard en opgevoed. Ook al is ze het na tien minuten weer vergeten, het is belangrijk dat ze meekrijgt dat opa is overleden. Dat respect verdient ze, want opa is wel haar dierbare geweest.’

NAZORG

Na de uitvaart komen we in de weken erna tenminste nog één keer bij u langs. Niet alleen om de uitvaart met elkaar te bespreken, maar juist ook om te horen hoe het nu met u en uw naasten gaat. Of we nog iets voor u kunnen betekenen. Wellicht wilt u advies over urnen of grafmonumenten of bedankkaarten bestellen?

Heeft u behoefte aan hulp bij de rouwverwerking, dan kunnen we u doorverwijzen naar een rouw- en verliescoach.

Vanzelfsprekend zijn we ook in de weken of maanden na de uitvaart bereikbaar voor u.

UITVAARTWENSENGESPREK

Of dit nu op korte termijn of op lange termijn is, wellicht heeft u de behoefte om na te denken over uw uitvaart of die van uw naaste.

Misschien doet u dit liever met uw partner of met uw familie. Maar mocht dat moeilijk zijn, dan is er de mogelijkheid om dit met ons te bespreken. Het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen geeft rust. Het neemt bij u en uw nabestaanden veel vragen weg en zorgen uit handen.

Nabestaanden ervaren het als een ‘cadeautje’ wanneer u uw uitvaartwensen al uitgewerkt heeft. Wij komen graag bij u langs om in alle rust en veiligheid over dit onderwerp te praten.

Samen leggen wij de wensen vast. Zo houdt u de regie tot het laatste moment en vindt het afscheid volgens uw wensen plaats. Tijdens ons gesprek luisteren wij naar uw behoeftes en adviseren wij u over alle mogelijkheden.  Dit onder het motto “niets moet, alles kan en niets is te gek”.  Onze benadering is altijd persoonlijk.

Ook voor eventuele tradities van u en uw dierbaren is er ruimte. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, komen wij samen tot een mooi en passend afscheid. Wij werken uw wensen uit in een concept uitvaartwensendocument, met bijbehorend kostenplaatje.  En bespreken dit ook met u.

Iedere twee jaar zullen wij contact met u opnemen om te horen of er wijzigingen zijn in uw uitvaartwensen.

Kosten

De kosten van dit uitvaartwensengesprek, met documentatie en iedere twee jaar een contactmoment, bedragen € 195,-

Hey gekkie, niet kopiëren he?
Scroll naar top